Ga direct naar de inhoud.

Voor familie van gedetineerde militairen

Als een familielid of partner wordt opgepakt breekt voor de achterblijvers een moeilijke en onzekere periode aan.
De advocaat informeert de achterblijvers over de gang van zaken en houdt hen op de hoogte. Vaak is het ook zo dat de enige die informatie zal verstrekken de advocaat is. Deze kan de achterblijvers vertellen hoe hun gedetineerde familielid er aan toe is.

ENKELE BASISGEGEVENS

  • De Koninklijke Marechaussee mag de verdachte zes uur ophouden voor verhoor. De nachtelijke uren tussen 00.00 uur een 09.00 uur tellen niet mee.
  • Als de verdenking ernstig genoeg is, kan de verdachte in verzekering worden gesteld. Deze periode duurt maximaal drie dagen en kan - na tussenkomst van de rechter commissaris - met drie dagen worden verlengd.
  • In ernstiger gevallen kan de rechter-commissaris de voorlopige hechtenis met veertien dagen verlengen. Daarna moet de rechtbank beslissen over het verlengen van de voorlopige hechtenis met maximaal negentig dagen. Dan moet de rechtbank de zaak gaan behandelen en beoordelen of de verdachte bestraft moet worden.

In al deze fasen zal de advocaat proberen om de verdachten vrij te krijgen. Soms kunnen er ook voorwaarden gesteld worden aan de vrijlating. Er is dan sprake van een 'schorsing'.

POLITIEBUREAU EN MPC STROE

De verdachte blijft meestal maximaal drie dagen op het politiebureau of bij de brigade. Hij mag in deze periode niet naar zijn familie bellen, maar wel met zijn advocaat. 

De verzorging op de politiebureaus is goed. U hoeft zich geen zorgen te maken over medische behandeling of verstrekking van medicijnen. Neemt u contact op met het politiebureau of de Kmar op welke tijden u kleren en geld kunt brengen.

Na de periode op het politiebureau wordt de verdachte overgeplaatst naar een huis van bewaring. Voor militairen is dat het Militair Penitentiair Centrum (MPC) Stroe, gevestigd op de Majoor Mulderkazerne te Stroe (gemeente Barneveld). 

CONTACT 

Behoudens bijzondere gevallen kunnen de verdachten vanuit het huis van bewaring met hun familie bellen. De verdachte kan het bezoek van familie en vrienden aanvragen. Dat moet hij zelf doen. Er wordt meestal één keer per week bezoek toegestaan. Ook kan bij het huis van bewaring kleding worden afgegeven en geld worden gestort. Neem bij een bezoek aan het huis van bewaring altijd een identiteitsbewijs mee. Anders komt u er niet in.

Mocht u nog vragen hebben over het strafproces, dan kunt u bellen met de advocaat die de zaak van uw familielid behandelt.  U moet er wel rekening mee houden dat wij u niet altijd volledig mogen informeren. Soms staat het onderzoek in de zaak dat in de weg. En soms wil ook de verdachte niet dat zijn advocaat de familie volledig informeert.